Az ovuláció vagy más néven tüszőrepedés

Mi is az az ovuláció (tüszőrepedés, petekilökődés)?
Ovuláció, magyarul tüszőrepedés, az a folyamat, amelynek során egy (ritkán több) érett petesejt kiszabadul a petefészekből.
Ez rendszerint a két menzesz közötti úgy nevezett középidőben történik.
A szabaddá vált petesejt a petevezetékbe kerül, majd tovább halad a méh üregébe és ezzel egyidőben beindul a progeszteron termelődés.

Általában azok tudják, ismerik és figyelik, akik babát szeretnének. De minden nőnek követni, figyelni kellene az ovulációját, mert innen tudná megállapítani, hogy vajon termel-e progeszteront vagy sem. Ugyanis abban a ciklusban, ahol nincsen ovuláció, NULLA mg progeszteron termelődik.
Minél többször marad ki az ovulációnk, annál gyorsabban fog felborulni az ösztrogén-progeszteron egyensúlyunk.
Persze, magának az ovulációnak a megléte még nem jelenti azt, hogy kielégítő mennyiségű progeszteront is termeltem (14 napon át napi kb. 20 mg-ot), de ha már egyáltalán van ovulációm, az fél SIKER hormonális egyensúly szempontjából is!

1. Méhnyaknyák (cervyx) vizsgálata
Méhnyak nyákunk folyamatos vizsgálatával pontosan tudjuk követni, hogy mikor mi zajlik odabent. Lássuk a ciklus különböző szakaszaira levezetve, egy 28 napos ciklust alapul véve:

 • Menstruáció (1.-5. napok): menstruációs vérzés
 • Száraz időszak (6.-9. napok): nincs vagy csak nagyon kevés a nyák. Ezek a pre-ovulációs napok többnyire terméketlenek.
 • Nedves időszak (10.-13. napok): ilyenkor a nyák még kevés, ragadós, nem nyúlós. Ezek a napok már kétesélyesek, lassan közeledünk a nagyon termékeny napok felé.
 • Termékeny időszak (14.-17. napok): a peteérés idején a nyák átlátszóvá, nyúlóssá, sikamlóssá válik (tojásfehérjéhez hasonlít), hogy megkönnyítse a spermiumok dolgát.

A legtermékenyebb nap, az utolsó ebben a szakaszban, mikor a nyák még ilyen halmazállapotú. Megvizsgálni úgy lehet, ha mutató- és hüvelykujjunk közé vesszük és elkezdjük az ujjakat távolítani egymástól.
Így:

Jó, ha a nyák sokáig nyújtható, nem szakad el.Könnyű ezt a szakaszt észlelni: pisilés előtt toalettpapírral kell a hüvelynyílást megtörölni. Ha nedves, akkor annak állagából megállapítható, hogy váladék tojásfehérje-szerű-e.
Közösülés után minimum 24 órával állapítható meg a nyák állapota ismét biztonsággal, mert a spermium állaga nagyon hasonló, így megtéveszthet minket!

Terméketlen időszak (18.-28. napok): a ciklus utolsó szakaszában a nyák kevesebb, színe fehéres, sűrűbb, egyáltalán nem nyúlik, szerepe, hogy spermiumok és baktériumok ne juthassanak be. Ez a szakasz terméketlen, a következő menstruációig tart.

2. Ovulációs mikroszkópok

ovulacios_rajz

A ciklus első időszakában a megnövekedett ösztrogénszint miatt a nyálunk kikristályosodik, azaz páfrányhoz hasonló képet fog mutatni mikroszkóp alatt.
A nyál kikristályosodását az ösztrogén hormon jelenléte okozza bizonyos  (magas) koncentráció elérése után.
Fontos részlet: mivel az ösztrogén bizonyos koncentrációban a ciklusunk első felében szinte bármikor jelen lehet, csak azokat a napokat vegyük termékenynek, amelyeken színtiszta páfrány a lencsénk. (lásd ábra)

Amint színtiszta páfrány a lencsénk, azaz tetőzik az ösztrogén szintünk (ösztrogén csúcs), az ovuláció bekövetkezte 3 napon belülre tehető.

Ahogy a fenti ábrán is látszik, 3 különböző képet láthatunk:

 • Terméketlen: több, körkörös, kerekded amorf alakzat, ilyenkor ciklusunk terméketlen szakaszában vagyunk, a teherbeesés esélye szinte nulla
 • Átmeneti: körkörös amorf alakzatok, köztük némi páfrányszerű alakzatokkal. Ilyenkor egy ún. átmeneti időszakban vagyunk, az ösztrogén koncentráció kezd emelkedni, azaz, haladunk az ovuláció felé. Az ilyen átmeneti napokon van némi esély a teherbe esésre, de csekély.
 • Termékeny: teljes felületen szálkás, kristályos, páfrányszerű alakzatok (színtiszta páfrány). Itt kezdődik a valóban termékeny időszak, valahol 3 napon belül megtörténik az ovuláció. Innentől ajánlott a szexuális együttlét, egészen addig, amíg a mikroszkóp ilyen erősen páfrányos képet mutat.

A mikroszkópot lehetőség szerint reggeli ébredés után alkalmazzuk, ne igyunk vagy együnk mielőtt nyál mintát veszünk a szánkból! Figyeljünk a nyál mennyiségére is, sem túl kevés, sem túl sok nem hoz megfelelő eredményt.

Ha napközben alkalmazzuk, előtte 2 órával ne fogyasszunk semmit!

További információ: www.fertilefocus.hu vagy www.fertilfocus.hu

3. LH-tesztek

Az LH tesztek alkalmazása a ciklus 8. napjától javasolt egy 28 napos átlagos ciklus estén. A 8. ciklusnaptól minden nap alkalmazandó egészen addig, amíg pozitív nem lesz. A teszt arra való, hogy az ún. LH csúcsot kimutassa, azért mert az LH csúcstól számított kb. 36 órán belül bekövetkezik az ovuláció.

Az LH csúcsot úgy mutatja ki, hogy dupla csík jelenik meg rajta (mint egy terhességi teszten). Dupla csíknak az számít, ha mindkét csík erős vagy az alsó csík még erősebb, mint a felső (kontroll) csík.
Ha babát szeretnénk, innentől, hogy megvan az LH csúcsunk, minden éjjel érdemes együtt lennünk 3 egymást követő éjszakán.

Fontos, hogy az LH szintet tesztelni nem a reggeli órákban a legjobb, főleg nem ébredés után, hanem délután 14 óra utántól estig bármikor. Ha lehet koncentrált vizeletből, azaz amennyiben van rá lehetőség ne közvetlenül nagy mennyiségű folyadék fogyasztása után teszteljünk és ha lehet 1-2 óráig visszatartott vizeletből végezzük el.
Gyakorlati használata nagyban hasonlít a terhességi tesztek használatához, amikor LH-teszteket vásárolunk, kapunk hozzá részletes használati utasítást!

www.fastest.hu

4. Ultrahang

Ultrahanggal is követhető a tüsző fejlődése, gyakori orvos-beteg találkozást igénylő módszer.

5. Hőmérőzés

Az ébredési hő mérése egy igen régi módszer, megbízható, egyetlen hátránya, hogy ezzel a módszerrel utólag tudunk az ovulációnkról.
Elméleti alapja az, hogy az ember testhőmérséklete 6 óra éjszakai alvás alatt lecsökken az egyént jellemző minimumra. Ébredés után a tevékenység okozta hőtermelés hatására ez az ún. alaphőmérséklet picit emelkedik, délután a legmagasabb.

Az alaphőmérsékletünket (ébredéskor mért) a hormonok is befolyásolják,  a ciklus első feléhez képest (ösztrogén dominál) az ovuláció után (progeszteron dominál) az ébredési hőmérséklet már másnap emelkedik, 2-5 tizedfokkal magasabb. Ez jelenthet megfelelő progeszteron termelődésnél akár 37 fokos testhőmérsékletet is.
Ha tehát minden reggel (közvetlen ébredéskor, mielőtt kiszállnánk az ágyból vagy kitakaróznánk) megmérjük, igazolhatjuk az ovulációt, igazolhatjuk, hogy volt peteérés, a görbe alakjának feldolgozásával azt is megmondhatjuk, hogy mikor volt. Biztos ciklus esetén a következő ciklusra már előre számíthatjuk, mikor lesz a termékeny nap.
Az ovuláció általában a hajnali órákban következik be, és a hashártya-reakciókhoz (fájdalom, ovulációs vérzés) még egy jelenség, hirtelen 2-5 tizedfokos ébredési hőmérséklet csökkenés társulhat. Ugyanis közvetlenül az ovuláció előtt hőmérsékletünk alaposan leesik és majd amint fizikailag megtörtént az ovuláció és beindul a progeszteron termelődés, fog a hőmérséklet emelkedésnek indulni.
Ilyenkor, amikor hirtelen hőmérséklet csökkenést mérünk, ha résen vagyunk, minden együtt van a megtermékenyüléshez, mert közvetlen az ovuláció megtörténte előtt vagyunk. Ez az időintervallum, amikor együtt kell lenni, amennyiben babát szeretnénk!

A hőmérőzés szabályai:
a.) Lehetőleg pontos hőmérőt használjunk. Ugyanazt a hőmérőt használjuk és ezt a hőmérőt ne használjuk más célra. A mérést lehet a bőrön (hónaljban) végezni, de lehet ún. maghőmérsékletet mérni (száj, hüvely, végbél), a lényeg az, hogy mindig ugyanott.

b.) A hőmérőt este kell lerázni, mert a hajnali rázogatás emeli az alaphőmérsékletet.  Ébredés után első mozdulat a hőmérő, a mérés alatt teljes a nyugalom.

c.) A mérés eredményét azonnal fel kell írni, mert a közel azonos értékek könnyen összekeveredhetnek. Helyes fel is rajzolni egy koordinátarendszerben (kockás lap is megteszi), amelynek 0 pontja a menstruáció első napja.
d.) Jelölni kell, ha nem aludtunk 6 órát, ha gyógyszer szedünk épp, ha alkoholt fogyasztottunk lefekvés előtt, betegek vagyunk (nátha is), és helyes bejelölni az együttlétek idejét is, a későbbi fogamzás pontos idejéhez.
Hangsúlyozni kell, hogy nem az egyes értékek, hanem az egész görbe alakja az értékelés alapja, tehát hónap közben vagy hiányos adatok alapján nem lehet véleményt mondani! A mérés akkor pontos és akkor használható, ha minden előírást pontosan betartunk. Ilyenkor az alaphőmérséklet mérése a peteérés vonatkozásában szinte 100% pontosságú, arra is alkalmas, hogy kijelöljük azt a napot, amikor esetleg egy progeszteronméréssel a peteérést hormonálisan is igazolhatjuk (átlagos ciklusnál ez a 21. ciklusnapon

A grafikon kiértékelése, számítás:

 • A hőmérőzést a menstruáció 1. napján kell elkezdeni. A ciklus első felében a hőmérséklet alacsony!
 • A hőmérséklet az ovuláció előtt hirtelen leesik.
 • A ovulációt követően a hőmérséklet fokozatosan 1-2 nap alatt, vagy hirtelen felemelkedik. Ilyenkor magasabb a ciklus első felében mért hőnél.
 • A menstruáció előtt 1-2 nappal, gyakoribb esetben csak néhány órával a hőmérséklet hirtelen leesik, mert a progeszteron termelődés kezd abbamaradni (ekkor kb. megegyezik az előző menstruáció első napján mért értékkel).
 • Ha a várt menstruáció idején a hőmérséklet megegyezik a ciklus második felében mérttel, akkor a megtermékenyülés sikeres volt és jó eséllyel jött létre terhesség!

 

6. naptár-módszer

Ez a legkevésbé megbízható módszer. Előzőleg legalább 8 hónapon keresztül kell pontosan vezetni a menstruációs naptárt.
 

A legrövidebb ciklus Az első fogamzóképes A leghosszabb ciklus Az utolsó fogamzóképes
az elmúlt 8 hónap alatt nap a jelen ciklusban az elmúlt 8 hónap alatt nap a jelen ciklusban
napokban napokban
21 3. 21 10.
22 4. 22 11.
23 5. 23 12.
24 6. 24 13.
25 7. 25 14.
26 8. 26 15.
27 9. 27 16.
28 10. 28 17.
29 11. 29 18.
30 12. 30 19.
31 13. 31 20.
32 14. 32 21.
33 15. 33 22.
34 16. 34 23.
35 17. 35 24.

Mivel sok különböző módszer áll rendelkezésünkre, sokszor ezen módszerek bármelyikének a kombinációja hozhatja meg a legmegfelelőbb megoldást!

Sok sikert!

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogatja a webhelyünket, itt tárolhatja vagy lekérheti az információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt irányíthatja a személyes cookie-szolgáltatásait.

Ezek a cookie-k lehetővé teszik számunkra látogatások és forgalmi források számlálását, így webhelyünk teljesítményét mérhetjük és javíthatjuk.

A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük az anonimizált felhasználói adatokat.
 • _ga
 • _gid
 • _gat

Összes szolgáltatás elutasítása
Összes szolgáltatás elfogadása